Endüstriyel Su Arıtma
Tortu, sıvı akışı ile taşınabilen ve sonunda bir su veya başka sıvının bir yatağının ya da dibinde bir katı parçacık tabakası olarak biriken herhangi bir parçacık maddedir. Özellikle endüstriyel su arıtma ihtiyacı olan kurumlarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda su arıtma ihtiyacı ortaya çıktığında tortu filtreleri devreye sokulmaktadır. Sedimantasyon, askıya alınmış bir materyalin yerleşmesiyle biriktirmedir. Bir su tesisinde, bu parçacıklar, su borularından, kum tanelerinden, küçük organik parça parçalarından, kil parçacıklarından veya su kaynağındaki diğer küçük parçacıklardan pas pulları olabilir. Tortu seviyesinin yüksek olduğu su, bitmiş içeceğin estetik değerini değiştirebilir. Ayrıca, ekipmanınızın performansı üzerinde zararlı bir etkisi olabilir. Tortu, süzgeçlerde tıkanmalara, akış kontrollerine ve hatta ekipmanınızın içindeki solenoitlere neden olabilir. Bir tortu filtresi, bu parçacıkları çıkarmak için elek görevi görür.
Klorlama Sistemi Nedir ?
Mikroorganizmalar nehirlerden, göllerden ve yer altı sularından elde edilen ham sularda bulunabilir. Tüm mikroorganizmalar insan sağlığına zararlı olmasa da, insanlarda hastalıklara neden olabilecek bazı varlıklar vardır. Bunlara patojenler denir. Suda bulunan patojenler, bir içme suyu dağıtım sistemi aracılığıyla bulaşabilir ve bu da onu tüketenlerde su kaynaklı hastalığa neden olabilir.Özellikle endüstriyel su arıtma ihtiyacı olan kurumlarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda su arıtma ihtiyacı ortaya çıktığında klorloma sistemi devreye sokulmaktadır.
Su kaynaklı hastalıklarla savaşmak için patojenleri etkisiz hale getirmek için farklı dezenfeksiyon yöntemleri kullanılır. Pıhtılaşma, çökeltme ve filtreleme gibi diğer su arıtma işlemleriyle birlikte, klorlama, kamu tüketimi için güvenli olan su oluşturur.
Klorlama, suyu dezenfekte etmek için kullanılabilecek birçok yöntemden biridir. Bu yöntem ilk önce bir yüzyıl önce kullanılmış ve bugün hala kullanılmaktadır. İçme suyu kaynağının ne olacağı oksidasyonu ve dezenfeksiyonu için çeşitli türlerde klor veya klor içeren maddeler kullanan kimyasal bir dezenfeksiyon yöntemidir.
Su Yumuşatma Sistemi Nedir ?
Su yumuşatma sistemleri; suda bulunan ve sertliğe neden olan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarını gideren sistemlerdir. Zaman kontrollü tam otomatik su yumuşatma sistemleri ile; sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonları iyon değiştirme yöntemiyle giderilir. Yumuşatma sistemleri zamansal periyot olarak haftanın istenilen gününde, istenilen saatte herhangi bir müdahale olmaksızın rejenerasyon işlemlerini kendiliğinden gerçekleştirir. Doyuma ulaşan reçine zaman kontrollü olarak tuzlu su ile rejenerasyona girerek, kalsiyum ve magnezyum iyonlarından temizlenir.Özellikle endüstriyel su arıtma ihtiyacı olan kurumlarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda su arıtma ihtiyacı ortaya çıktığında su yumuşatma sistemi devreye sokulmaktadır.
Sert su, tesisatlarda, ısıtma sistemlerinde, boyama ve terbiye tesislerinde ve kireçlerin zarar verdiği tüm kullanım alanlarında onarılamaz hasarlara neden olur. Enerji tüketimi, temizlik malzemelerini ve kimyasal katkı tüketimini artırır. Su ile çalışan her makinede, bölüme tesisata bağlı boruların hızlı bir şekilde sarılmasıyla daralmasına neden olduğundan, sistem düzgün çalışmayacak ve sabun, deterjan, şampuan vb.
Aktif Karbon Sistemi Nedir ?
Granül aktif karbon (GAC), su bileşenlerinde organik bileşenleri ve kalıntı dezenfektanları çıkarmak için yaygın olarak kullanılır. Bu sadece tadı iyileştirmekle kalmaz, sağlık tehlikelerini de azaltır; Ters ozmoz membranları ve iyon değişim reçineleri gibi diğer su arıtma ünitelerini oksidasyon veya organik kirlenme nedeniyle oluşabilecek hasarlardan korur. Aktif karbon, çok işlevli doğası ve arıtılmış suya zararlı hiçbir şey eklememesi nedeniyle tercih edilen bir su arıtma tekniğidir. Özellikle endüstriyel su arıtma ihtiyacı olan kurumlarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda su arıtma ihtiyacı ortaya çıktığında aktif karbon sistemi devreye sokulmaktadır.
Aktif karbonların çoğu fındık kabuğu, hindistan cevizi ,odun, kömür ve petrol gibi hammaddelerden yapılır.Aktif karbon için tipik yüzey alanı gram başına yaklaşık 1.000 metrekaredir (m2 / gm). Ancak, farklı hammaddelersertlik, yoğunluk, gözenek ve partikül büyüklükleri, yüzey alanları, absorbe edilebilirler, kül ve pH’da değişen farklı tipte aktif karbon üretirler.
Ters ozmoz (RO), çözünmüş tuzlar (iyonlar) gibi daha büyük molekülleri ve bakteri gibi diğer safsızlıkları reddederken saf suyu geçirecek kadar küçük gözenekli yarı geçirgen, ince bir zar kullanan özel bir filtrasyon türüdür. Ters osmoz içme suyu sistemleri, endüstriyel kazanlar, yiyecek ve içecek işleme, kozmetik, ilaç üretimi, deniz suyu tuzdan arındırma ve diğer birçok uygulama için yüksek oranda saflaştırılmış su üretmek için kullanılır. Bir asırdan fazla bir süredir tanınan bir teknoloji olmuş ve 1960’lı yıllardan beri ticarileştirilmiştir. Özellikle endüstriyel su arıtma ihtiyacı olan kurumlarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda su arıtma ihtiyacı ortaya çıktığında reverse osmosis sistemi devreye sokulmaktadır.
Ultraviyole radyasyon ile dezenfeksiyon, suya kimyasal veya oksidan eklemeden mikroorganizmaları gidermek için kullanılır. Sistem bakteri, protozoa, virüs, küf, mantar, yosun ve yavrularını elimine etmek için düşük basınçlı bir cıva lambası kullanarak kısa UV dalgaları üretir.Çalışma prensibi, kirli su lambayı örten paslanmaz çelik yatak boyunca akarken, mikroorganizmaların DNA ve RNA yapılarını yıkmaktır. Özellikle endüstriyel su arıtma ihtiyacı olan kurumlarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda su arıtma ihtiyacı ortaya çıktığında ultraviyole sistemi devreye sokulmaktadır.
Ultraviyole sistemleri (UV), dezenfeksiyon amacı ile kullanılan sistemlerdir. Ultraviyole Sistemleri ile dezenfeksiyon, suya herhangi bir kimyasal katkı sağlanmadan mikrobiyolojik bir arıtım gerçekleştirir.