Klorlama Sistemi
KLORLAMA NEDİR?
Mikroorganizmalar nehirlerden, göllerden ve yer altı sularından elde edilen ham sularda bulunabilir. Tüm mikroorganizmalar insan sağlığına zararlı olmasa da, insanlarda hastalıklara neden olabilecek bazı varlıklar vardır. Bunlara patojenler denir. Suda bulunan patojenler, bir içme suyu dağıtım sistemi aracılığıyla bulaşabilir ve bu da onu tüketenlerde su kaynaklı hastalığa neden olabilir.
Su kaynaklı hastalıklarla savaşmak için patojenleri etkisiz hale getirmek için farklı dezenfeksiyon yöntemleri kullanılır. Pıhtılaşma, çökeltme ve filtreleme gibi diğer su arıtma işlemleriyle birlikte, klorlama, kamu tüketimi için güvenli olan su oluşturur.
Klorlama, suyu dezenfekte etmek için kullanılabilecek birçok yöntemden biridir. Bu yöntem ilk önce bir yüzyıl önce kullanılmış ve bugün hala kullanılmaktadır. İçme suyu kaynağının ne olacağı oksidasyonu ve dezenfeksiyonu için çeşitli türlerde klor veya klor içeren maddeler kullanan kimyasal bir dezenfeksiyon yöntemidir.
KLORLAMA TARİHİ
Klor, ilk olarak 1744’te İsveç’te keşfedildi. O zamanlar, insanlar sudaki kokuların hastalıkların bulaşmasından sorumlu olduğuna inanıyorlardı. 1835’te, sudaki kokuları gidermek için klor kullanıldı, ancak 1890’a kadar klorun dezenfeksiyon için etkili bir araç olduğu görülmedi; Su yoluyla bulaşan hastalık miktarını azaltmanın bir yolu. Bu yeni bulgunun ardından, klorlama Büyük Britanya’da başladı ve 1917’ye kadar 1908 ve Kanada’da Amerika Birleşik Devletleri’ne genişledi. Bugün, klorlama en popüler dezenfeksiyon yöntemidir ve tüm dünyada su arıtımında kullanılmaktadır.
NEDEN SUYUMUZU KLORLUYORUZ?
Dezenfektan olarak klor kullanan yeni arıtma tesislerinde başarı sağlamak için çok sayıda araştırma ve birçok çalışma yapılmıştır. Klorlamanın başlıca avantajı, bakteri ve virüslere karşı etkili olduğu kanıtlanmış olmasıdır; ancak, bütün mikropları etkisiz hale getiremez. Bazı protozoan kistler klor etkisine karşı dirençlidir.
Protozoan kistlerin büyük bir endişe kaynağı olmadığı durumlarda, klorlama kullanımı iyi bir dezenfeksiyon yöntemidir çünkü ucuzdur, fakat muhtemelen mevcut diğer birçok kirleticiyi dezenfekte etmede ucuzdur. Klorlama işleminin diğer su arıtma yöntemleriyle karşılaştırıldığında uygulanması da oldukça kolaydır. Sudaki acil durumlarda nispeten hızlı bir şekilde patojenlerin aşırı yüklenmesini ortadan kaldırabildiği için etkili bir yöntemdir. Acil bir su durumu, bir filtre bozulmasından arıtılmış ve işlenmemiş su karışımına kadar herhangi bir şey olabilir.
SULARIMIZI NE ZAMAN / NASIL KLORLUYORUZ?
Su arıtma işlemi boyunca herhangi bir zamanda / noktada klorlama yapılabilir – klorun eklenmesi gereken belirli bir zaman yoktur. Her klor uygulama noktası daha sonra farklı bir su kirliliği sorununu kontrol eder, böylece suyun arıtma tesisine girdiği andan ayrıldığı zamana kadar tam bir arıtma spektrumu sunar.
Ön klorlama, arıtma tesisine girdikten hemen sonra suya klor uygulandığında gerçekleşir. Klorlama öncesi aşamada, klor genellikle doğrudan ham suya (işlem tesisine giren arıtılmamış su) eklenir veya flaşlı karıştırıcıya eklenir (hızlı ve homojen bir dağılımını sağlayan bir karıştırma makinesi). Sudaki yosun ve diğer su canlılarını bertaraf etmek için ham suya klor eklenir ve böylece su arıtımının sonraki aşamalarında sorunlara neden olmaz. Flaş karıştırıcıdaki ön klorlamanın tatları ve kokuları giderdiği ve su arıtma sistemi boyunca biyolojik büyümeyi kontrol ettiği bulundu, böylece çökeltme tanklarında (katılar yerçekimi ile çökeltilerek sudan çıkarıldığı yerlerde) ve süzme ortamlarında (suyun çökeltme tanklarında oturduktan sonra içinden geçtiği filtreler) büyümesini önler. Klor ilavesi, mevcut olan herhangi bir demir, manganez ve / veya hidrojen sülfürü de okside eder, böylece bunlar da tortulaşma ve süzme aşamalarında çıkarılabilir.
Dezenfeksiyon, filtrasyondan hemen önce ve sedimantasyondan sonra da yapılabilir. Bu biyolojik büyümeyi kontrol eder, demir ve manganez giderir, tat ve kokuları giderir, alg gelişimini kontrol eder ve rengi sudan alır. Bu sedimantasyon hücrelerinde biyolojik büyüme miktarını azaltmayacaktır.
Klorlama ayrıca, çoğu arıtma tesisinde yapıldığı zaman, arıtma işleminde son adım olarak da yapılabilir. Bu klor ilavesinin asıl amacı, suyu dezenfekte etmek ve dağıtım sistemi boyunca hareket ederken suda kalacak klor kalıntılarını muhafaza etmektir. Klorlanan filtrelenmiş su daha ekonomiktir çünkü daha düşük bir CT değeri gereklidir. Bu, konsantrasyon (C) ve temas zamanının (T) bir kombinasyonudur. BT kavramı daha sonra bu bilgi notunda tartışılmaktadır. Su çökeltme ve süzme işleminden geçtikten sonra, istenmeyen organizmaların birçoğu uzaklaştırılmış ve sonuç olarak aynı etkinliği sağlamak için daha az klor ve daha kısa bir temas süresi gerekmektedir. Klor artıklarını desteklemek ve korumak, Dağıtım sisteminde bazen yeniden klorlama adı verilen bir işlem yapılır. Bu, dağıtım sistemi boyunca uygun klor artık seviyelerinin korunmasını sağlamak için yapılır.