Reverse Osmosis Sistemi
Reverse Osmosis Nedir ?
Ters ozmoz (RO), çözünmüş tuzlar (iyonlar) gibi daha büyük molekülleri ve bakteri gibi diğer safsızlıkları reddederken saf suyu geçirecek kadar küçük gözenekli yarı geçirgen, ince bir zar kullanan özel bir filtrasyon türüdür. Ters osmoz içme suyu sistemleri, endüstriyel kazanlar, yiyecek ve içecek işleme, kozmetik, ilaç üretimi, deniz suyu tuzdan arındırma ve diğer birçok uygulama için yüksek oranda saflaştırılmış su üretmek için kullanılır. Bir asırdan fazla bir süredir tanınan bir teknoloji olmuş ve 1960’lı yıllardan beri ticarileştirilmiştir.
Nasıl Çalışır ?
Ters ozmoz, kaynak suyu ince bir zardan geçirmek için basınç kullanan ve bu sayede safsızlıkları sudan ayıran sürekli çalışan bir arıtma teknolojisidir.
RO, ozmoz prensibini tersine çevirerek, suyun çözünmüş tuzlu doğal eğiliminin, bir membrandan daha düşük tuz konsantrasyonuna kadar akmasına meyillidir. Bu süreç doğada bulunur. Bitkiler, suyu ve besinleri topraktan emmek için kullanırlar. İnsanlarda ve diğer hayvanlarda, böbrekler kandaki suyu emmek için osmoz kullanır.
Bir RO sisteminde, doğal ozmotik basıncın üstesinden gelmek için basınç uygulanır (genellikle bir pompadan), besleme suyunu çözünmüş tuzlar ve diğer safsızlıklar yüküyle birlikte safsızlıkların yüksek bir yüzdesini kaldıran oldukça sofistike bir yarı geçirgen zar ile zorlar. Bu işlemin ürünü yüksek oranda saflaştırılmış sudur.
Reddedilen tuzlar ve safsızlıklar, zar üzerinde yoğunlaşır ve sistemden boşaltmaya veya başka işlemlere geçirilir. Tipik bir ticari endüstriyel uygulamada, besleme suyunun% 75’i arıtılır. Suyun korunmasının önemli olduğu uygulamalarda, besleme suyunun% 85’i arıtılır.
Bir RO sistemi, çözeltinin filtreyi iki çıkışla geçtiği çapraz filtrasyon kullanır: filtrelenmiş su bir yönde gider ve kirli su başka bir yönde gider. Kirletici maddelerin birikmesini önlemek için çapraz akışlı filtrasyon, suyun kirletici madde birikimini ve membran yüzeyini temiz tutmak için yeterli türbülansı süpürmesini sağlar.
Membranların Yapısı
Bireysel membranlarının etrafına bir ters osmoz sistemi inşa edilmiştir. Her membran, yarı geçirgen malzemeden oluşan bir sarmal sarılı tabakadır. Membranlar, endüstride en yaygın kullanılan 4 ve 8 inç çapları ile 2 inç, 4 inç ve 8 inç çaplarında mevcuttur. Endüstri standart olarak 40 inç uzunluğunu kabul etti, böylece farklı üreticilerden gelen membranlar ekipman sistemlerinde değiştirilebilir. Bir membranın birincil ölçümlerinden biri kare görüntüleridir. Membranlar 350-450 metre kare yüzey alanı aralığında mevcuttur.
Yarı geçirgen membranlar ilk önce selüloz asetat (CA) kullanılarak inşa edildi, ancak daha sonra endüstri temel olarak daha güçlü bir substratın üzerine yerleştirilmiş ince bir film kompozitinin (TFC) kullanımına geçti. TFC membranları bugün esas olarak kullanılmaktadır.